Risktvåan

Hitta och boka risktvåan (halkan) hos Körkortsjakten.

I slutet av utbildningen för B-körkort är det dags att göra del två av den obligatoriska riskutbildningen (tidigare kallad halkutbildning). Den måste vara genomförd och giltig innan teori- och körprovet genomförs.

Målet med utbildningen är att du efter att den är genomförd ska ha upplevt risker med olika hastigheter och körning under särskilda förhållanden. Du ska få möjlighet till en värdering av hastighetens, väglagets, fordonets och din egen förmåga som förare att påverka en uppkommen situation. Detta uppnås dels genom praktiska moment, men även genom diskussion samt reflektion med lärare och övriga deltagare i gruppen. Syftet med utbildningen är att belysa problematiken kring hastighet, säkerhet och körning under särskilda förhållanden. För att bli godkänd ska du nå upp till målen som är angivna i Trafikverkets föreskrifter om Riskutbildning del 2, bil.

Ni behöver inte vara oroliga för halkkörningen. Du ska tänka på att lyssna på instruktionerna så kommer det gå bra. Det är viktigt att du lär känna bilens funktioner på halt väglag. Många tycker det är riktigt kul att göra halkbanan.